EGÉSZSÉGTIPPEK

egesi_serules_elsosegely_5_lepesben_beres_hu

Égési sérülés – Elsősegély 5 lépésben

A konyha kedvenc hobbink színtere lehet, ugyanakkor veszélyes üzem: sok otthoni baleset ott történik, leggyakrabban égési sérülések. Ilyenkor alapvető a gyors és szakszerű ellátás. Mit tegyünk pontosan?

A komolyabb, mélyebb égési sérüléssel menjünk orvoshoz, ám a kisebb, enyhébb (alacsonyabb fokú) égéseket otthon is elláthatjuk. Szükséges is, hiszen ezek is okozhatnak komolyabb fájdalmat, ráadásul elfertőződhetnek, ha kezeletlenül hagyjuk. Íme, a tennivalónk öt lépésben:

Higiénia

Sebápolás előtt minden alkalommal mossunk kezet, nehogy még nagyobb bajt okozzunk.

Hidegsokk

A sérült területről azonnal le kell törölni az esetleges forró zsiradékot, el kell távolítani az égő ruhadarabokat. Az érintett területet tartsuk hideg folyó víz alá legalább tizenöt-húsz percig! Ez nemcsak a fájdalmat csillapítja, de azok a sejtek, amelyek csak „sokkot kaptak”, és nem haltak el, így még újjáéleszthetők.

Sebápolás

Célszerű olyan sebápoló készítményt alkalmazni, ami tisztítja a sérülést, így a gyógyulás feltételei kedvezőbbek lesznek. A népi gyógyászatban javasolt anyagokat, mint a tejfölös vagy zsíros borogatás, felejtsük el!

Befedés

Ha egy seb váladékozik, ne hagyjuk fedetlenül, mert könnyen bejuthatnak a kórokozók! Válasszunk a bekötéshez steril, nem szálasodó anyagot, például gézlapot.

Csere

A kötést kétnaponta cseréljük, hogy tisztán tartsuk a seb környékét!

A hámosodás az elsőfokú égési sérülésnél jó esetben öt-nyolc nap alatt, másodfokú égés esetében pedig kilenc-tizennégy nap alatt történik meg. Ha a gyógyulás ezt követően sem teljes, akkor szakember segítségét kell kérni.

„Lángégés esetén elsősorban a kéz, illetve az arc sérül, melynek nyomai sajnos sok esetben élethosszig megmaradnak. Több fokozatát is megkülönböztetjük az égésnek: elsőfokú sérülésnél a károsodás csupán a bőr legkülső rétegét érinti igen fájdalmas bőrpír kíséretében. Gondoljunk a napégésre, mely egy kiadós hámlás után spontán gyógyul. Másodfokú égésnél a hőhatás eléri az irhát is, hólyagok keletkeznek. Harmadfokú égési sérülésnél már nem marad életben hámsejt, itt csak a bőrátültetés segíthet, negyedfokúnál pedig már mélyebb képletek, izom, csont is elhal, ezeknél bonyolult műtétek javíthatnak az állapoton. Az otthoni ellátásnak csak az első két égési fokozatban lehet szerepe, a szakszerű elsősegély elvégzése azonban minden esetben javallt.
A megfelelő otthoni kezelés ellenére is tanácsos egy égési sérüléssel felkeresni a szakorvost, annak súlyosságát ugyanis laikus szemmel nehéz megítélni. Elsőfokú égési sérülésnél 5-8 nap, másodfokú esetében pedig 9-14 nap alatt történhet meg a hámosodás. Ha ettől hosszabb idő után sem gyógyul a seb, feltétlen szaksegítséget kell kérni.” – fejti ki dr. Juhász Zsuzsanna plasztikai sebész főorvos.

BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: GETTY IMAGES

Közzétéve: 2022.07.01

TOVÁBBI TARTALMAK

elsosegely_otthon_beres.hu

Elsősegély otthon – Vágás, égés, esés: mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

2021.12.10
Sebek_otthon_beres_hu

Sebek otthon – így lássuk el őket!

2022.04.20