EGÉSZSÉGTIPPEK

echinacea_a_termeszet_erejevel

Echinacea: a természet erejével

A jótékony hatású növények közül is kiemelkedik az echinacea, hiszen képes támogatni szervezetünk védekezőképességét. Ez pedig lássuk be, a téli időszakban kifejezetten jól jön!

Az immunrendszerünk komplex működését számos külső és belső tényező befolyásolja. Köztudott, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban szegény étrend, a kedvezőtlen környezeti hatások és a testi-szellemi kimerültség sajnos legyengíti védekezőrendszerünket, amely egészségügyi problémákhoz vezethet. A hideg idő beköszöntével pedig még fontosabb, hogy szervezetünk megkapja a megfelelő támogatást. Hívjuk segítségül a természet kincseit ehhez!

Irány a természet patikája!

A gyógynövényeknek napjainkban is kiemelkedő szerep jut, a természet patikája kiapadhatatlannak látszik. A természet játszi könnyedséggel alkotja meg a legkülönfélébb felépítésű és hatású anyagokat úgy, hogy még a kellemes csomagolásra, azaz a virágok színpompás szirmaira és finom illatára is marad ideje. Gyakran megesik, hogy ahelyett, hogy a nulláról építenének fel egy hatóanyagot, a természet kémiatudása előtt meghajló vegyészek és gyógyszerészek a növényekből kivont hatóanyaggal dolgoznak tovább. Vannak növényi kivonatok, melyek hatásáért nem egyetlen jól körülírható hatóanyag felel, hanem sok különböző molekula.

Más néven: bíbor kasvirág

A régóta alkalmazott, jótékony hatásáról közismert bíbor kasvirágot talán a legtöbben latin nevén, Echinacea purpureaként ismerik. A világban sok helyen természetes közegben is előfordul, de még a virágoskertekben is megtalálhatjuk, illatozó, rózsaszínű virágai júliustól szeptemberig díszítik az ágyásokat. Útja Észak-Amerikából indult, és tudható róla, hogy már az ott élő őslakos indiánok is használták jótékony hatásai miatt. Európában a 18. század óta termesztik, miután mutatós kinézete mellett előnyös hatásait felismerték.

Teaként is fogyasztják

Az Echinacea purpurea virágos hajtását leggyakrabban teaként fogyasztják, de tablettákban és szirupokban is előszeretettel használják hatóanyagként. A növény és kivonata a szervezet védekező képességének megfelelő működésén kívül a felső légutak egészségének fenntartásához is hozzájárul.

Összehangolt működés az egészségünkért

Az immunrendszerünk működésére kevésbé kell úgy tekintenünk, mint egy vezényelt zenekarra, hanem inkább, mint egy sok területet érintő, harmóniában működő vállalatra, melynek egységei bár egymástól függetlenül működnek, a feladatuk is más, képesek egy közös cél érdekében összehangoltan dolgozni. Az echinacea kivonatában található anyagok a lehető legkülönbözőbb pontokon támogatják ezeket az egységeket. A cikóriasav és a kaftársav a védelmi vonalak mögött tevékenykedő őröket, a falósejteket segítik, a különféle poliszacharidok az immunrendszer egységeinek kommunikációját támogatják.

Alapvitaminok, amikre számíthatunk: C- és D-vitamin

Ezek a vitaminok szintén változatos pontokon vesznek részt az immunrendszer normál működésében. A C-vitamin először is hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához, ami valójában immunrendszerünk első, passzív védvonala, de a gyalogságnak számító falósejtek működésében és kommunikációjában is részt vesz. A D-vitamin inkább az immunrendszerünk specializálódott vadászai, a T-limfociták, az elit alakulatnak számító NK-sejtek (természetes ölősejtek) és a mesterlövészként funkcionáló B-limfociták finomhangolásán keresztül járul hozzá védelmünk működéséhez. A következő védvonal a falósejtek, ezek egy csoportja, a neutrofil granulociták egy biokémiai folyamat útján találják meg a betolakodót. Ebben a folyamatban többek között a C-vitamin is részt vesz. Miután a neutrofil hatástalanította a kórokozót, jeleket bocsát ki a falósejtek egy másik csoportja, a makrofágok felé, hogy utolsó lépésként őt magát is bekebelezzék. Ebben a kommunikációban is részt vehet a C-vitamin.

BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. ŐSZI/TÉLI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/PROFIMEDIA

Közzétéve: 2022.12.07

EZT AJÁNLJUK

Echinaceával a szervezet védekezőképességéért! *

Béres C RETARD 1000 mg + HERBAL filmtabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

Kis plusz a hűvösebb hónapokra

2023.02.23

Láz: mikortól kell csillapítani?

2020.09.21